onsdag 15. desember 2010

Jul hos såpedamene

.





Jul hos såpedamene

Flere har etterlyst muligheter til å handle såpe med oss etter at vi flytta til Labben. Noen av såpene våre finnes på Cordelias hus og hos Fine saker, men mange av produktene våre må handles direkte fra oss.

Nå før jul inviterer vi gamle og nye kunder til en innspurtsjulehandel hos oss på Labben, Framnesveien 54, Sandefjord. Vi flytter produktene våre ut i hallen, her er både gamle kjenninger og helt nyutvikla såper. I tillegg til såper i mange varianter, har vi risputer, fotkrem, badesalt til slitne føtter, badebomber m.m.

Produktene våre egner seg godt som julegaver, men også som vert- og vertinnegaver i julens selskaper - for eksempel ølsåpe til verten og lavendel til vertinnen (eller kanskje hun heller vil ha ølsåpe, hun også?).
Eller hva med Fiskelykke til den fiskeglade, og Kaffesåpe som fjerner lukten av løk og fisk til den som renser fisken? Klin Kokos til lillebror, Bråvåken til den trøtte, Sjøsprøyt til seileren, Bringebær til den søte.... Her er såper som passer for alle...

Såpene våre koster stort sett mellom 30 og 45 kroner, så her er det mulig å få spesielle gaver til en rimelig penge.

Torsdag 16. desember 18.30 - 20.30
Fredag 17. desember 13.30 - 16.00

Velkommen til oss!

Hilsen fra Ruth og Vigdis,
«Skum - såper og sånn»



lørdag 11. desember 2010

Marsipan

.


Denne såpa lukter mandel, og vi synes den ser litt ut som marsipan. Dette er det som heter hand milled soap på engelsk - først lager vi en såpe med vanlig kaldprosessmetode, etter at den har stått litt, rasper vi den opp, og smelter den ned igjen. Vi tilsatte litt ekstra mandelolje i nedsmeltingen, som tilfører såpa en god, fuktgivende egenskap. Denne type såpe er tidkrevende å lage, men det gir en ekstra hard og mild såpe.

Denne såpa består av forsåpete oljer av oliven, kokos, palme og raps. Mandelolje. Mandel duftolje.
.

Konfettisåpe

.


Her har vi kombinert to forskjellige såpetyper. Selve såpa som binder det hele sammen, er laget med kaldprosessmetode. De fargede bitene, som gjør at den nesten ser ut som et glassmaleri, er transparente glyserinsåpebiter vi har blandet inn.

Selve grunnsåpa består av forsåpete oljer av raps, kokos, palme og solsikke. I tillegg biter av glyserinsåpe og ulike eteriske oljer.
 .

torsdag 9. desember 2010

Såpe med Aloe Vera

.


Aloe Vera er en allsidig plante. Det geleaktige fruktkjøttet virker betennelsesdempende, rensende, bedøvende og kløestillende. Man kunne jo tenke seg at det bare var å tilsette aloe vera i en hvilken som helst såpe, og man ville hatt et vidundermiddel.

Sånn er det ikke. Enszymene i planten blir ødelagt ved 70 grader, det betyr at i all varmrørt såpe, eller "kokt", er det bortkasta å bruke aloe vera. Det er ikke bare å overføre de gode egenskapene i en kallrørt såpe heller, siden andre ingredienser er sterkt alkaliske.

Vi lager vår såpe på lav temperatur, for å bevare så mye av plantas egenskaper som mulig. Det betyr at vi har en såpe som virker mildt rensende, og er god mot problemhud, akne og eksem. Men noe legemiddel er det ikke - om man har store hudproblemer, bør man oppsøke lege, ikke prøve å vaske de bort, men for vanlig vask og rens er dette en såpe som egner seg godt for de fleste.

Innhold: forsåpete oljer av oliven, kokos og solsikke. Bivoks. Jojobaolje. Aloeverajuice.
.

Svarte spor: Mandel og sjokolade

.



Hvis vi noen gang lager en såpekategori som heter "Til å spise opp", kommer denne såpa til å haven der, duftsatt med både mandel og sjokolade. De svarte sporene er rett og slett kakaopulver som er drysset ned i forma mens vi fylte den med såpe.

Som de fleste av våre såper, er heller ikke denne sterkt parfymert - som vanlig hinter vi. Vi omgir oss med så mange lukter hver eneste dag, så vi vil helst ikke ha såpe som konkurrerer for mye.

Inneholder forsåpete oljer av oliven, kokos, raps og solsikkeolje. Sjokolade og mandel.
.

tirsdag 7. desember 2010

Havrebukken

.



De gamle egypterne visste hva de gjorde når de bada i geitemelk.
Her kombinerer vi geitemelksåpas gode egenskaper med havregryn for lett sliping av huden. Denne såpa er rik på proteiner, har bløtt skum og gir myk hud.

Inneholder forsåpete oljer av oliven, kokos og palmeolje. Geitemelk. Havregryn. Uten parfyme.
.

søndag 5. desember 2010

Kokos

.


For mange er kokos en enten-eller lukt: enten elsker man den, eller man hater den. Det er få som stiller seg likegyldige til lukta av kokos.

Denne såpa har lukt av kokos, men også små biter av sjokoladesåpe, som fungerer som dekor, og som tilfører litt et snev av sjokolade/vaniljelukta finnes i sjokoladesåpa vår.



Foruten bitene av sjokoladesåpe, inneholder såpa forsåpete vegetabilske oljer, samt lukten av kokos.
.

Badesalt til slitne føtter

.


Av og til, etter en lang dag, kjennes føttene så blytunge ut at man ikke orker tanken på å gå et eneste skritt til. Da anbefaler vi "Badesalt til slitne føtter". Det er flere grunner til at vi anbefaler fotbad på kvelder man er ekstra sliten. Det ene er selvfølgelig den oppkvikkende virkningen dette fotbadet har, med eteriske oljer som karakteriseres av friskhet. En av våre kunder sa at han syntes vi skulle døpe om produktet til "Badesalt som gjør sure føtter blide", men etter fem år med samme navn, valgte vi å ikke gjøre det - vi sier det i stedet.

Den andre veldig gode grunnen til å ta et fotbad, er at når man sitter med føttene i vann, må man slappe av. Det er umulig å løpe rundt å ordne ting, og man kan for eksempel lese et kapittel i en god bok, spise en sjokolade og skjemme bort seg selv.

Dette badesaltet har vi laget i mange år, og det er et av våre mest populære produkter. Vi blander ulike typer salt, både fint og grovt, både havsalt og mineralsalt.

Saltet tilsetter vi en luktblanding av lavendel, eucalyptus og rosmarin, en blanding som virker oppkvikkende på føtter som har vært i bruk hele dagen.

Og et knakende godt tips fra såpedamene: tilsett et glass melk i fotbadet - da blir føttene helt myke etterpå.
Klapp forsiktig tørt, og smør gjerne inn føttene med en god krem, om du er ekstra snill mot deg selv den dagen.
.

fredag 3. desember 2010

På fisketur med Roy Einar

.


 
Fritt for å være fisk i den elva Roy Einar fisker i! Kaféverten på Cordelias hus er nemlig så snill at han slipper ut igjen. Vi tror egentlig at det viktigste ikke er fiskinga, men å sitte på elvebredden å se elva flyte forbi.




I alle fall: vi har laga ei såpe som er tilegna nettopp Roy Einar, og andre som liker å fiske. Den lukter anis, og en gammel myte sier at anis skal tiltrekke seg fisk, sånn at både fiskerens hender og krokene med fordel kan få en vask med denne såpa. Dette er en myte, vi garanterer ingenting, det eneste vi garanterer er at vi ikke skal teste dette ut i praksis - fisking overlater vi til de som har atskillig mer tålmodighet enn oss. Det tror vi er bra for oss, de vi lever med, og for fisken.
Siden såpa lukter godt av anis, passer den godt for oss som ikke liker å fiske også, men som bare liker lakris.




Denne såpa inneholder forsåpede oljer av oliven, kokos, palme, soya, raps og solsikke, og eterisk olje av anis.

Det som ikke er en myte er at kaffesåpa vår fjerner lukten av løk og fisk fra hendene, så når fiskeren får "Fiskelykke", kan det passe godt å gi kaffesåpe til fiskerens partner - vi har pakket inn mange små pakker med disse to såpene i.
.

onsdag 1. desember 2010

Søte biter til sure føtter

.


Av og til har vi laget både saltskrubb og sukkerskrubb til kroppen. Det består av en blanding ulike salt eller sukkerarter, kombinert med gode baseoljer og eteriske oljer, som massert inn i huden har en peelende og pleiende effekt. Imidlertid har de en tendens til å skille seg, og det er vanskelig å finne beholdere som både er pene og som egner seg til å sendes med posten.

Vi er derfor i gang med å forsøke å lage de produktene i fast form. Først ut er sukkerskrubben, og vi synes vi har jobbet fram en oppskrift som fungerer godt på små partier, som føttene. Selvfølgelig kan den også brukes på kroppen, men formen er ikke beregnet til det. Den er ikke ment brukt i ansiktet.

Foreløpig pakker vi de små porsjonshjertene i pakninger på fem, og selger de samlet. Pakkene består av hjerter med følgende dufter: furunål, vanilje, appelsin, fersken og kokos. I tillegg til sukker, inneholder de glyserinsåpe, olivenolje og søt mandelolje.

Bruk:
- Disse hjertene kan brukes på føttene eller kroppen. Vi anbefaler ikke at de brukes i ansiktet.
- Unngå å bruke dem hvis du har eksem, eller veldig sensitiv hud. Ikke bruk på sår eller skader i huden.
- La hjertet bli godt fuktig, og klem det i hendene til det har blitt en myk, formbar masse i hånden din. En mulighet er å dele hjertet i to, og massere skrubben inn på en fot av gangen.
- Masser forsiktig med myke, sirkulære bevegelser. Ikke gni hardt.
- Skyll godt etterpå.
- Nå passer det godt å bruke fotfil eller pimpstein for å fjerne hard hud.
- Smør deg gjerne inn med en god fotkrem, og har du tid, sett deg med en god bok og sprik med tærne og la føttene hvile seg.
.